Monday, September 29, 2008

En waar maken ze de meeste porno's? Juist in dat zelfde land.

Steeds meer Amerikaanse vaders nemen hun jonge dochters, sommigen nog kleuters, mee naar een 'Purity Ball' om ze daar een gelofte te laten afleggen dat ze maagd zullen blijven tot het huwelijk. Een op zes Amerikaanse meisjes zou al zo'n gelofte gemaakt hebben.

Reportage
Een Britse reportage van Jane Treays over het Purity Ball veroorzaakte heel wat discussie. De beelden laten jonge meisjes vanaf 5 jaar zien die een kuisheidsgelofte aan hun vader afleggen. Het bal begint met de gelofte van de meisjes rond een zelfgemaakt kruis. Ook de vaders moeten op hun beurt een gelofte van integriteit afleggen. Zij beloven een goede man voor hun dochter te vinden en iemand te zijn waaraan deze toekomstige man zich kan spiegelen. De rest van de avond brengen de dochters al dansend met hun vader voor. De meisjes die je in de reportage ziet, zijn zeker geen uitzondering in Amerika. Ongeveer een op zes van de Amerikaanse meisjes zou zo'n kuisheidsgelofte hebben afgelegd.

Onreine gedachten
Sommige deelneemsters dragen een zilveren ring om duidelijk te maken dat ze tot deze 'Purity' beweging behoren. De inhoud van de gelofte kan verschillen, waarbij de ene al extremer is dan de andere. Zo mogen sommigen de hand van een jongen niet vasthouden tot ze getrouwd zijn. Het zou namelijk hun aandacht kunnen afleiden. Anderen beloven zelfs geen 'onreine' gedachten te hebben. De 21-jarige Khrystian legt uit: "Kuis zijn is voor mij kuis van gedachte en taal te zijn. Bij alles wat ik doe, blijf ik rein in mijn hart."

Eigen idolen
Eens weer in het dagelijkse leven, moeten de meisjes volgens hun gelofte leven. Voor ze een afspraakje met een jongen mogen maken, moet die mee naar huis om goedgekeurd te worden door de vader. De beweging raadt ook aan alleen met mensen om te gaan die dezelfde gelofte hebben afgelegd. Dat zou het makkelijker maken om aan verleidingen te weerstaan. De beweging heeft zelfs zijn eigen idolen. De meisjes zijn fan van het Amerikaanse popgroepje The Jonas Brothers, waarvan alle leden ook deze gelofte afgelegd hebben. Daarnaast mogen ze vaak alleen boeken van romantische schrijfsters als Jane Austen lezen en naar films als 'Sense and Sensibility' kijken.

Met zijn tweetjes
De dochters hebben een heel goede band met hun vader. Ze vinden het niet meer dan normaal dat hun vader hun toekomstige man moet goedkeuren. Eens hij goedgekeurd is, mogen de meeste meisjes tijd met deze jongen in groep doorbrengen. Een afspraakje met zijn tweetjes is heel zeldzaam, weer om niet in de verleiding te komen.

De meisjes vinden het prima. Ze geloven ook zelf in het nut van deze gelofte. Een meisje zegt zelfs: "Als meisjes geen relatie hebben met hun vader, zullen ze hun toevlucht zoeken tot andere mannen. Dat lijdt vaak tot veel verdriet en gebroken harten."

No comments: