Thursday, April 17, 2008

Bush Neandertaler?

De Duitse milieuminister Sigmar Gabriel heeft de jongste rede van de Amerikaanse president George Bush omtrent het milieu- en energiebeleid scherp bekritiseerd als een achterop hinkende 'Neandertal-rede'.

Stap achteruit
"De president heeft een ontgoochelende toespraak gehouden die de wereldwijde uitdaging geen eer aandoet", zei Gabriel. De uitlatingen van Bush zijn een stap achteruit van de internationale klimaatonderhandelingen van Bali eind 2007 en zelfs achter de top van Industrie- en Ontwikkelingslanden van Heiligendamm.

Losership
"Zonder verplichte bovengrenzen en reductiedoelstellingen voor de industriestaten zal de klimaatsverandering niet te stopppen zijn", zei de sociaaldemocratische minister. "Europa en de VS moeten het voortouw nemen, anderen moeten volgen". Maar daartegen hinkt Bush hopeloos achterop. Zijn rede volgt het motto "verliezen in plaats van leiden - losership in plaats van leadership. We zijn blij dat er in de VS ook andere stemmen zijn", aldus Gabriel.

Kerncentrales
Bush sprak zich weliswaar uit voor bescherming van het klimaat en de afbouw van broeikasgassen in de VS, maar waarschuwde ook voor "valse wegen" in de strijd tegen de opwarming van de Aarde. Belangrijk is zich meer te richten op kerncentrales. De Amerikaanse president bevestigde ook dat de VS geen internationaal bindende regels voor de uitstoot van koolstofdioxide willen aangaan. In het bijzonder wanneer economisch sterke en snel rijzende concurrenten als China en India niet in gelijke mate meedoen.

----------------
Now playing: Brian Kennedy - Carrickfergus
via FoxyTunes

No comments: