Thursday, April 17, 2008

Duits euthanasieapparaat

De zelfmoordmachine voor terminale patiënten die een Duitse politicus heeft uitgevonden, krijgt zware kritiek. "Het is de meest dragelijke methode voor mensen die willen sterven", vertelde Roger Kusch aan CNN op de voorstelling van zijn uitvinding. Maar heel wat politici, artsen, en vooral religieuze figuren zijn het niet met Kusch eens. Ze zien het als een "ziekelijke publiciteitsstunt".

Hulp voor dokters
Kusch zegt dat de machine interessant is voor dokters, omdat de patiënt technisch gezien zichzelf doodt. Artsen moeten het toestel enkel klaarmaken. De patiënt kan met één druk op de knop het toestel in werking zetten waardoor er een dodelijke vloeistof wordt geïnjecteerd. Het zou gaan om een mengsel van een verdovend middel en een dodelijke dosis kaliumchloride. Op enkele minuten tijd is de patiënt overleden.

"Pijn helpen dragen"
Vooral uit religieuze hoek is er veel kritiek op de uitvinding. "Dit is ethisch onverantwoord", zegt Wolfgang Huber, hoofd van de Duitse Lutheraanse kerk. "Het is tegen het christelijke beeld van een menselijk wezen en tegen de geest van onze wet." Huber raadt de maatschappij aan om terminaal zieke patiënten te helpen om hun pijn te dragen in plaats van zelfmoord als alternatief te overwegen.

Kusch is niet te spreken over de kritiek. Hij vindt dat iedereen zich met zijn eigen zaken moeten bemoeien. Volgens hem zijn het allemaal valse argumenten, want een groot deel van de Duitse bevolking heeft geassisteerde zelfmoord al lang als een mogelijkheid aanvaard.

Discussie
Euthanasie is de voorbije weken weer een belangrijk discussiepunt geworden. In Frankrijk mocht Chantal Sebire, die een zeer zeldzame tumor in het gezicht had, geen euthanasie plegen. Uiteindelijk werd ze een paar weken geleden dood teruggevonden. Veel inwoners van landen waar euthanasie verboden is, trekken naar het buitenland. Duitsers gaan daarvoor vaak naar Zwitserland. Kusch hoopt met zijn uitvinding te vermijden dat mensen het land moeten verlaten om te sterven.

----------------
Now playing: Rammstein - Dalai Lama
via FoxyTunes

No comments: